nepal background map

Geboortezorg op hoogte

Post Geboortezorg op hoogte
Wilde Ganzen heeft een artikel geschreven over de bouw van de moeder-kind klinieken in Humla.
Zie tekst hieronder:
 
Geboortezorg op grote hoogte In het hoogstgelegen bewoonde gebied ter wereld zijn de kindersterftecijfers helaas ook erg hoog. The Nepal Trust en Stichting Nepal werken aan het verbeteren van de gezondheidszorg. Krijn de Best van Stichting Nepal vertelt. 
 
Wat is er gedaan met het geld dat onze donateurs hebben gegeven? 
Krijn: “We hebben drie klinieken gebouwd in de meest afgelegen gebieden in Nepal, voor zwangere vrouwen en kleine kinderen. Niet alleen het gebouw zelf, maar ook de inrichting met bedden en medische apparatuur is met steun van Wilde Ganzen gelukt.” 
 
Ging het hele project zoals jullie van tevoren bedacht hadden? 
“We begonnen met flinke vertragingen. We wilden al eerder beginnen met bouwen, maar na de aardbeving in 2015 waren er in de jaren erna andere prioriteiten. Toen de bouw eenmaal begon hadden we last van een heel strenge winter. Maar ja, dat is nou eenmaal de realiteit in Nepal wanneer je hoog in de bergen bent. En het bouwen op zich is het moeilijkste niet, het echte werk begint daarna pas met deskundig personeel, goede zorg en onderhoud.” 
 
Hoe is ervoor gezorgd dat de klinieken er over tien jaar nog staan? 
“De Nepalese overheid is trots op deze klinieken en heeft dan ook het beheer overgenomen. Dat betekent dat zij de salarissen betalen van het personeel. De klinieken hebben een comité dat het onderhoud regelt en de mensen in de buurt helpen mee als bijvoorbeeld de weg naar de kliniek hersteld moet worden.” 
 
Wat betekent de kliniek voor de mensen in deze regio? 
“Deze mensen wonen ontzettend afgelegen. Om een idee te geven: om er te komen moet je vanuit de hoofdstad twee vliegtuigen pakken en daarna nog twee dagen lopen. Er was voorheen geen dokter in de buurt, vrouwen bevielen in een schuur, zonder hulp. Met goede zorg nemen complicaties af en krijgen baby’s een betere start.” 
 
Is dit project voor jullie nu klaar? 
“Nee, wij steunen onder andere onderwijsopleidingen. Zo willen we lokale vroedvrouwen opleiden en technici, zodat mensen meer zelf kunnen doen. En nu met corona geven we met steun van Wilde Ganzen noodhulp en zijn de klinieken ingericht voor opvang van corona-patiënten.” 

krijndebest@gmail.com

27/11/2020

Erkenningen en partners
Doneren